Gyakran Ismételt Kérdések

Önök kérdezték, mi megválaszoltuk

Családi autó vásárlása esetén 2,5 millió forintot adnának július 1-től. Van rá valami megelőző lépés, hogy a 7 személyes új autók ára ne ugorjon júniustól 1-2 millió forinttal? Félek, hogy az autóértékesítők ennek elébe menve szemtelenül megemelik az autók árait.

A piaci verseny biztosítja az árak szinten tartását.

Autóvásárláshoz: Milyen korú gyerekeknél vehető igénybe? Ha már nagykorúak, akkor is igényelhető?

A támogatást a három vagy annál több gyermekkel rendelkező nagycsaládok vehetik igénybe, illetve azok is, akiknél már úton van a harmadik gyermek. Nagycsaládos az a magánszemély, aki három vagy több gyermek után jogosult családi pótlékra. A 3. gyermek esetében a várandósság betöltött 12. hete már jogosultságnak számít. Ugyancsak figyelembe vehető a kérelmező háztartásában gondozott, tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek, függetlenül attól, hogy családi pótlékra jogosult vagy sem. A gyámság alatt álló gyermek akkor vehető figyelembe, ha mindkét szülője meghalt, és a gyámság legalább 1 éve fennáll. Azok a gyermekek viszont, akik után családi pótlék már nem jár, nem vehetők figyelembe a jogosultság megállapításakor.

Mennyi ideig nem adható el?

A támogatás igénybe vételével megszerzett személygépkocsi az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés hatályba lépésének napjától számított három éven belül nem idegeníthető el.

Ez egyszer igénybevehető? Családoként csak 1 fő vagy mindketten?

Főszabály szerint egyszer vehető igénybe a szerzési támogatás. Ez alól kivételt képez, ha az igénylő házassága/élettársi kapcsolata megszűnt, és a korábban szerzési támogatással megszerzett gépkocsit nem az a személy használja tovább, aki nagycsaládosnak minősül.

Lesz típusmegkötés?

Típus megkötés nincsen, de az autóvásárlási támogatás kizárólag a legalább hétszemélyes, új, vagy a támogatás megszerzése előtt legfeljebb 1 évvel korábban forgalomba helyezett, maximum 2000 kilométert futott, az autókereskedő által továbbértékesítési céllal beszerzett, a forgalomba helyezés és a nagycsaládos általi megszerzés közti időszakban nem használt, vagy kizárólag értékesítés előtti bemutatás céljára használt személyautókra vonatkozik. Ugyanakkor nem igényelhető támogatás a lakóautókra. Fontos kritérium az is, hogy a támogatással szerzett autót az autókereskedő a szerződés megkötésekor a „Családbarát Magyarország” logóval látja el, mely nem eltávolítható.

A 7 személyes autó vásárlásánál mi lesz a vásárlás menete, meg kell előlegezni a 2,5 M Ft-ot vagy sem?

Nem kell megelőlegezni a támogatás összegét.

Részesülhet-e a kedvezményes autóvásárlásban az a legalább 3 gyermekes család, ahol már nem jár családi pótlék mindhárom gyerekre az életkoruk miatt, de még mindhárman tanulnak és egy háztartásban élnek?

Sajnos nem, mivel a támogatást a három vagy annál több gyermekkel rendelkező nagycsaládok vehetik igénybe, illetve azok is, akiknél már úton van a harmadik gyermek. Azok a gyermekek viszont, akik után családi pótlék már nem jár, nem vehetők figyelembe a jogosultság megállapításakor.

Az autós támogatást 3 vagy 4 gyerekesek igényelhetik?

A támogatást a három vagy annál több gyermekkel rendelkező nagycsaládok vehetik igénybe, illetve azok is, akiknél már úton van a harmadik gyermek.

Az új autó vásárlásához ígért támogatásnál a gyerekszámnál nagyobb méretű autó vásárlására is van lehetőség? Pl. 5 gyerekes családként vehetünk-e 9 személyes kisbuszt e támogatás felhasználásával?

Igen, van lehetőség, de fontos, hogy a gépjármű a kérelem benyújtásának időpontjában a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló miniszteri rendelet értelmében személyszállítás céljára készült és jóváhagyott, M1 járműkategóriába sorolt gépjármű legyen. M1 kategória kritériuma például, hogy a vezetőülésen kívül legfeljebb nyolc üléssel rendelkezik a gépjármű.

Az autókedvezménnyel kapcsolatban érdekelne: Azonkívül, hogy 7 személyes és új autó van-e valamilyen kritérium?

Az autóvásárlási támogatás kizárólag a legalább hétszemélyes, új, vagy a támogatás megszerzése előtt legfeljebb 1 évvel korábban forgalomba helyezett, maximum 2000 kilométert futott, az autókereskedő által továbbértékesítési céllal beszerzett, a forgalomba helyezés és a nagycsaládos általi megszerzés közti időszakban nem használt, vagy kizárólag értékesítés előtti bemutatás céljára használt személyautókra vonatkozik. Ugyanakkor nem igényelhető támogatás a lakóautókra. Fontos kritérium az is, hogy a támogatással szerzett autót az autókereskedő a szerződés megkötésekor a „Családbarát Magyarország” logóval látja el, mely nem eltávolítható.

Aki GYED/GYES-en van, hogy tud hitelt felvenni az autóra ? Mert úgy tudom, arra nem adnak.

A GYED vagy GYES önmagában nem kizáró ok, de amennyiben az igénylő jövedelmi viszonyai vagy egyéb körülmény miatt (pl. túlzott eladósodottság) nem minősül hitelképesnek, megoldás lehet készfizető kezes bevonása a kölcsön/pénzügyi lízingszerződés megkötésénél.

Az egyetemi jogviszonyban tanuló gyerekek, akik közös háztartásban élnek a szüleikkel, beszámíthatók-e az autóvásárlásnál? Konkrétan: két gyerek után jár családtámogatás, és van három egyetemista gyerekünk.

Azok a gyermekek, akik után családi pótlék már nem jár, nem vehetők figyelembe a jogosultság megállapításakor.

Mikortól lehetséges az autóvásárlás?

A kérelmet 2019. július 1-jétől lehet benyújtani elektronikus úton, postai úton írásban, illetve személyesen a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálatán, valamint bármelyik kormányablaknál. A kérelem elbírálásáról a Kincstár határozatban hoz döntést, amely határozat véglegessé válásától számított 6 hónapon belül lehet az adásvételi szerződést vagy lízingszerződést megkötni.

Kérdésem: csak 7 személyes autókra adják majd vagy a nagyobb családok 8-9 személyes kisbuszra is kaphatnak 2,5 milliót?

Igen kaphatnak, de fontos, hogy a gépjármű a kérelem benyújtásának időpontjában a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló miniszteri rendelet értelmében személyszállítás céljára készült és jóváhagyott, M1 járműkategóriába sorolt gépjármű legyen.
M1 kategória kritériuma például, hogy a vezetőülésen kívül legfeljebb nyolc üléssel rendelkezik a gépjármű.

Milyen feltételekkel lehet vásárolni, illetve csak új kocsira jár-e a támogatás?

Nem csak új gépjárműre lehet igénybe venni a támogatást, hanem a támogatás megszerzése előtt legfeljebb 1 évvel korábban forgalomba helyezett, maximum 2000 kilométert futott, az autókereskedő által továbbértékesítési céllal beszerzett, a forgalomba helyezés és a nagycsaládos általi megszerzés közti időszakban nem használt, vagy kizárólag értékesítés előtti bemutatás céljára használt személyautókra is. Ugyanakkor nem igényelhető támogatás a lakóautókra.

Az autóvásárlással kapcsolatban: Már meglévő három gyerekre is igényelhető? Itt a szülők életkora releváns? Itt is 2019. júl. 1. a várható kezdés?

Igen, a támogatást a három vagy annál több gyermekkel rendelkező nagycsaládok vehetik igénybe, illetve azok is, akiknél már úton van a harmadik gyermek.
A szülők életkora nem releváns.
A támogatás 2019. július 1. napjától igényelhető.

Aki vásárolt már új autót és hozzá hitelt vett fel, számíthat-e arra, hogy elengedik a fennmaradó tartozását? Mi idén lesz két éve, hogy megvásároltuk első (valószínűleg az utolsó is) autónkat és sajnos még most is van rajta hitelünk, bár nem 2,5 M Ft.

A korábban vásárolt autókra sajnos nem lehet igénybe venni a támogatást.

Autóknál akkor 50% lehet max. a támogatás (vagy 2,5M, ha 5M-nál több az autó)?

A megvásárlásához igényelhető állami támogatás összege a megszerzés időpontjában érvényes bruttó vételár 50%-a, de maximum 2 500 000 forint.

Még az merült fel közben, hogy ugye nem lesz olyan korlátozás, ha már van egy 7 vagy többszemélyes autó a családban, akkor nem vehetnek / vagy el kell adniuk előtte? Addig mit használnak...?

A hatályos kormányrendeletben nem szerepel ilyen jellegű korlátozás.

Az autóval kapcsolatosan lenne kérdés, hogy a visszamenőleges érvényesíthetőség teljesen kizárt-e? Az autónk nem lesz még két éves júliusban.

A kedvezmény visszamenőlegesen, azaz a korábban vásárolt 7 üléses autók vonatkozásában nem igényelhető. Megoldás lehet, ha a korábban megvásárolt gépjárművet eladják, és utána az új gépjármű vásárlásánál veszik igénybe a támogatást.

Autóvásárlásnál milyen megkötések lesznek? Lehet-e kedvezményes hitelt felvenni hozzá?

Az Euroleasing külön kedvezményes akcióval készült a 7+ személyes autók finanszírozásának könnyítésére. NOE tagok részére EXTRA kedvezményt is biztosítunk.
Az autóvásárlási támogatás kizárólag a legalább hétszemélyes, új, vagy a támogatás megszerzése előtt legfeljebb 1 évvel korábban forgalomba helyezett, maximum 2000 kilométert futott, az autókereskedő által továbbértékesítési céllal beszerzett, a forgalomba helyezés és a nagycsaládos általi megszerzés közti időszakban nem használt, vagy kizárólag értékesítés előtti bemutatás céljára használt személyautókra vonatkozik. Ugyanakkor nem igényelhető támogatás a lakóautókra. Fontos kritérium az is, hogy a támogatással szerzett autót az autókereskedő a szerződés megkötésekor a „Családbarát Magyarország” logóval látja el, mely nem eltávolítható.

Milyen autót lehet venni és milyen feltételekkel?

Lásd előző kérdést

Az autóvásárlás milyen feltételekkel lesz?

Lásd előző kérdést

A járműtámogatás részletszabályai lesznek érdekesek, kötöttségek vannak-e: pl. gyermekek életkora (nagy gyerekhez nagyobb autó kell), másik, már meglévő akár 7 személyes autó, el-nem adhatósági időhatár mi? stb.

Azok a gyermekek akik után a szülők családi pótlékra jogosultak, figyelembe vehetők a jogosultság megállapításakor.
Már meglévő 7 személyes autó nem kizáró ok.
A támogatás igénybe vételével megszerzett személygépkocsi az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés hatályba lépésének napjától számított három éven belül nem idegeníthető el.
Az autóvásárlás támogatása csak 3, 18 év alatti gyermek esetén adott. Miért nem lehet kiterjeszteni arra az esetre, ha a gyermekek ugyan már 18+ osak, de még nappali tagozaton tanulnak a felsőoktatásban.
Azok a gyermekek akik után a szülő családi pótlékra jogosult, figyelembe vehetők a jogosultság megállapításakor.

A kérdésem az lenne, hogy valamelyik, vagy több autógyártóval nem akarnak-e megállapodni, hogy hirdessen akciót a nagycsaládoknak új autó vásárlására? Az lenne a jó, ha az állami támogatás mellé olyan 3 MFt körüli összeg elég lenne a vásárláshoz.

Az Euroleasing külön kedvezményes akcióval készült a 7+ személyes autók finanszírozásának könnyítésére. NOE tagok részére extra kedvezményt tudunk biztosítani.

Sziasztok, minket a 2,5 MFT-os autóvásárlási támogatás érdekelne. 3 gyermekünk van, a legidősebb most érettségizik és nem tanul tovább. A fenti autós kedvezmény júniustól lép életbe? Ha igen, akkor necces, hogy amikor megnyílik a lehetőség, akkor ő még középiskolás lesz-e vagy már nem. Melyik papírtól függ majd a jogosultságunk, tehát melyik pillanattól kezdve nem leszünk már a rendelet szempontjából 3 gyermekes család?

Azok a gyermekek, akik után a szülők családi pótlékra jogosultak a határozat kiadásának időpontjában, figyelembe vehetők a jogosultság megállapításakor.

Az autóvásárlás támogatása csak 3, 18 év alatti gyermek esetén adott. Miért nem lehet kiterjeszteni arra az esetre, ha a gyermekek ugyan már 18+ osak, de még nappali tagozaton tanulnak a felsőoktatásban. Akkor van csak igazán szükségük szállítási kapacitásra. Egy javaslat.

Azok a gyermekek, akik után a szülők családi pótlékra jogosultak, figyelembe vehetők a jogosultság megállapításakor.

A 2,5 milliós illetve 50%-os autótámogatás azoknak a családoknak kedvez, akiknek már eleve van ugyanennyi pénzük, vagy eladandó autójuk. Az igazán rászorulóknak ez nem segítség. Kérdés: miért nem lehet kidolgozni egy hasonló, jól ellenőrizhető támogatási rendszert a használt autókra (1-2 milliós vételárig), illetve az alig használt autókra?

A támogatás pénzügyi lízing finanszírozással is igénybe vehető, így nem szükséges rendelkezni a vételárhoz hiányzó teljes összeggel.

Mi történik, ha a pár nem tud törleszteni? Meghiúsulás esetén mi történik? A 2,5 millió minek számít?

Amennyiben pénzügyi lízing finanszírozás keretében igénybe vett támogatás esetén a lízingszerződés felmondásra kerül, úgy a támogatás összegének az időarányos részét a lízingcég vissza kell fizesse, és ezt az összeget a lízingcég az elszámoláskor levonja, vagy az ügyféltől követelheti. Amennyiben a nem fizetés miatt visszavett autót a lízingcég értékesíti, úgy az eladási ár csökkenti az ügyféllel szembeni követelés mértékét. Az időarányos támogatási részt úgy kell kiszámolni, hogy a támogatás összegét 36 hónappal elosztva a 36 hónapból hátralevő hónapok számával kell megszorozni.

Szerződés megkötésekor ki kell fizetni a 6000 Ft-os törzskönyv kiváltási díjat? Vagy majd csak akkor, ha lejárt a moratórium és átírásra kerül az autó?

A törzskönyv díját szerződéskötéskor meg kell fizetni.